Dnia 16 czerwca 2020 r. od godz. 16.00odbędzie się warsztat żywieniowy dla podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020. Podprogram 2019.
16.06.2020 (wtorek)
MIEJSCE: Platforma internetowa do spotkań ZOOM, www.zoom.us
godz. 16.00: Jak jeść, żeby wzmocnić odporność organizmu? Żywieniowe porady na trudne czasy.
czas trwania: 40 minut
prowadzenie:Agata Szczebyło, dietetyczka BZSOS w Warszawie
Logujesz się przez FaceBook lub wpisując imię i nazwisko, ważne, aby było WASZE IMIĘ i NAZWISKO jako uczestnika spotkania.
Klikasz JOIN A MEETING (dołącz do spotkania).
Po zalogowaniu wypełniasz w okienku CHAT (rozmowa) ankietę rekrutacyjną dla celów weryfikacji.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.